Detta var inte det första övergreppet mot kurderna, men det är det mest välkända. Det beror förmodligen på att det var så väl planerat och drabbade väldigt mångat.


Folkmordet gick under namnet Anfal, (vilket betyder plundring eller förstörelse på arabiska) och utfördes i åtta välplanerade militära steg. Anfal-kampanjen var framför allt inriktad mot den kurdiska patriotiska unionen, PUK, och deras ledare Jalal Talabani.  Saddam Hussein använde den kurdiska gerillans kontakterna med iranska armén som en ursäkt för att kunna genomföra Anfal-kampanjen, han ville så klart inte att de skulle ha kontakt med varandra.


Anfal-kampanjen innebar att militären metodiskt förstörde alla kurdiska byar som låg i ett område i Irak som Saddam Hussein utnämnde till ett förbjudet område.De som inte lydde order och vägrade att lämna det förbjudna området tvångsflyttades och sattes i läger som liknade koncentrationsläger eller så blev de skjutna eller mördades av kemiska vapen, som till exempel nervgas.


När krigert mellan Irak och Iran slutade så innebar det också slutet på Anfal kampanjen, men Anfal hade lyckats med deras mål. Gerillan var krossad och människor hade dödats eller försvunnit och 90% av de kurdiska byarna var helt förstörda.

 

Kommentera

Publiceras ej