Under 2011 så var det miljontals människor som demonstrerade i bland annat Nordafrika, flera afrikanskaländer, Mellanöstern och i Centralasien. Människorna demonstrerade mot förtryck och krävde förändring i staterna som förtryckte människorna. Politikernas svar mot dessa protester och demonstrationer var att slå ner människorna. Kina mobiliserade sin säkerhetsapparat för att få tyst på protesterna och i Nordkorea vart det ingen lättnad på de fruktansvärda läget för de mänskliga rättigheterna.


Undertiden tiden som världens ögon var riktade mot upproren i Nordafrika och Mellanöstern pågick förtrycket i Iran. Den iranska regeringen blev isolerade, de  tolererade ingen form av motstånd mot regeringen och dödstraff  vart allt vanligare. I Israel så fortsatte man sin blockad mot Gaza vilket ökade illegala bosättningar på Västbanken.


De skede stora förändringar i Burma. Burmas regering frigav mer än 300 politiska fångar under 2011. Detta var ju förstås väldigt bra, men konflikter mellan den burmesiska militären och etniska minoritetsgrupper satte igång under året. Detta gjorde att minst 112 000 människor tvingades på flykt, den högsta siffran på flera år.


När våldet rasade i Sydsudan ,efter att de hade röstat för att bli självständiga, kunde varken FN:s säkerhetsråd eller den afrikanska unionens säkerhetsrådet kunde fördöma bombningarna eller att den sudanesiska regeringen hindrade hjälporganisationer från att nå de drabbade.


Det vart tydligt under 2011 att de inte räckte med att avsätta ledare för att kunna få förändring i landet. För att uppnå en varaktig förändring så måste man ha ett ledarskap som tar avstånd från orättvisor. Ett ledarskap som skyddar de maktlösa och minskar makten hos de mäktiga, man ska börja tänka mer på de mänskliga rättigheter


Sverige har även fått kritik för behandlingen av människor under 2011. Här i Sverige vart vart folk bland annat tvångsutvisade till Irak och Eritrea trots den alvarliga risken att utsättas för förföljerser för folk som återvänder. Behandlingen gällande romernas asylansökningar anses inte leva upp till de internationella kraven.

Kommentera

Publiceras ej