De mänskliga rättigheterna har redan funnit enskilt i vissa länder redan före andra världskriget. Efter allt som hände under andra världskriget förstod man att man måste göra någonting emot det och därför skapades internationella lagar om mänskliga rättigheter.

1948 förklarade FN de mänskliga rättigheterna.

De mänskliga rättigheterna består av (i de flesta västerländska länderna): Yttrandefrihet, religionsfrihet, mötesfrihet. Utöver dessa har vissa länder tagit med sociala rättigheter i sina grundlagar som te x. rätten till arbete, rätten till undervisning och rätten till en bostad.

Rättigheten om Yttrande friheten är att få uttrycka sina åsikter utan någon typ av straff men självklart kan man inte uttrycka vad man vill. Det finns begränsningar på saker man får säga.

Rättigheterna till Religions friheten är att man själv ska få bestämma över sin tro/religion och hur man ska utöva den utan att bli förtryckt.

Rättigheterna till Mötesfriheten är att man ska få demonstrera eller hålla möten utan att staten lägger sig i. Man ska få ha sina åsikter och kunna bemöta andra med dem.

Kommentera

Publiceras ej